Den gemensamma frukosten – näring för själen

När jag, som är belgisk storstadstjej, började jobba på Garantell fick jag lära mig en hel del nya vanor och arbetsplatsrutiner. Svenska sådana – vissa underligare än andra. En av dessa rutiner är att alla Garantellanställda äter frukost ihop. Varje dag, prick klockan 9, väntar oss smörgåsar, kokta ägg och yoghurt till doften av nybryggt kaffe. Det senare kan tyckas vara en detalj i sammanhanget, men kaffe är högsta allvar. Svenskar är kända för sitt kaffedrickande. Som den foodie jag är uppskattar jag såklart att få frukost på jobbet, men det viktigaste med företagsfrukosten är inte maten, utan pratet.

Laganda skapas över frukostbordet

Att sitta tillsammans, oavsett avdelning eller position på företaget, river murar mellan människor. Nu undrar du förmodligen om jag, medan jag tuggar på min macka, roas av samtalsämnen som rasskydd, punktlast och maskinskyddsnormer. Nej, det handlar snarare om vad kollegorna har gjort i helgen. Men det är inte bara småprat. Man får också en inblick i de irritationsmoment och glädjeämnen som var och en möter på arbetsplatsen. Förutom att det är en stimulerande kommunikation människor emellan, skapar det också korsbefruktning. Till exempel berättar folk historier om hur företaget startade och utvecklades. Eller vilka problem de möter. Där olika perspektiv möts, föds något nytt. Dessutom är det praktiskt att få reda på hur ramsan ”Ole, dole, doff” går på svenska … ja, allt det lärde jag mig i frukostmatsalen.

Alltid något att prata om

Jag skulle till och med beskriva det som en plats där det skapas magi. Man får nya, friska infallsvinklar och om något dyker upp (en idé, en lösning …) kan vi utveckla det vid ett senare tillfälle. Och ja, det finns dagar då jag helst håller mig till min egen flock – vilket är helt okej så här i coronatider – men ofta kommer någon från en annan avdelning och sätter sig vid bordet. Om inte, så uppmuntrar vår vd Mikael oss försiktigt att mingla. Mina kunder vet vid det här laget att jag inte är nåbar klockan 9. När de pratar med mig efteråt frågar de alltid om mina smörgåsar smakade bra. De får en detaljerad beskrivning av vad jag åt, men också av vad vi pratade om. För det är inte bara frukost jag får, utan inspiration också! Det är bokstavligt talat näring för själen.

Avundsjuk? Är du i närheten av Garantell någon morgon är du välkommen att göra oss sällskap! Ditt kaffe och dina smörgåsar väntar på dig!

DELA

Garantell