2021-02-02
18 MIN LÄSNING

När portarna öppnades

Allt började 2015 när jag lämnade mitt älskade Irak och kom till Sverige. Jag fick lämna ett liv, en familj, en karriär och en framtid. Allt. För att få börja på nytt. Mitt i sommaren 2018 fick jag komma in i det svenska arbetslivet. Det var Garantell som öppnade portarna för mig. Jag minns tydligt den dagen då jag cyklade genom den väldoftande och täta skogen för att nå Speditörvägen 8. En sak visste jag: Att den dagen var början av ett nytt avsnitt i mitt svenska liv. Jag var mer än redo och full av tacksamhet och nyfikenhet. Jag hade stora förväntningar och kände en stark drivkraft.

Var hade jag hamnat?

Det var först i efterhand jag började fundera över var någonstans jag hade hamnat. Vad var det för företag egentligen? Det spelade ingen större roll, jag kände redan för Garantell. Jag var driven och jag var övertygad om att min kraft passade här. Jag ville helt enkelt vara en del av detta team.

Allt var lugnt och alla verkade lugna och självsäkra. Jag gillade det första intrycket jag fick. De röda gardinerna, den stilrena inredningen och det antracitgrå golvet signalerade stabilitet och trygghet. Så småningom lärde jag mig det svenska begreppet ”lagom” som står för ”precis tillräckligt”, så att det varken blir för lite eller för mycket. En balanserad dos som skapar trivsel och acceptans.

Strävade efter att anpassa mig

Jag som, liksom de flesta av mina landsmän, har rykte om mig att vara varm och extremt utåtriktad, hade svårt att personifiera denna lagom-livsstil. Vad jag fick kämpa med att bromsa min entusiasm och begränsa mitt kroppsspråk! Det var utmanande. Men jag var attraherad av ”det svenska sättet” och strävade efter att anpassa mig. Jag observerade mycket och så småningom nöjde jag mig med att prata om vädret och matlådan, nyheterna och helgens planer, sådant som är klassiska småpratsämnen bland kollegor här i Sverige. Jag blev mer och mer bekväm med det svenska systemet.

Mina bästa lärare

Mitt i min entusiasm blev jag bekant med nya människor som kom att bli mina bästa lärare på arbetsplatsen. Mina kollegor visade mig mycket tålamod. Jag blev upplärd och rättad, uppmuntrad och uppskattad. ”Det är lugnt!” följt av ett vänligt leende är ett ofta återkommande uttryck här på Garantell. Jag var nog lite förvirrad i början. Min irakiska bakgrund hade lärt mig att stå stark i en miljö där fel inte var välsedda. Garantells filosofi är däremot att göra fel för att lära sig och utvecklas.

Självledande team

Dagligen fokuserar man på företagets mål: att förenkla vardagen. Jag ser upp till Garantells utvecklande tankesätt. Man visar varandra och lär sig av varandra, man accepterar varandra på ett enkelt sätt. Här har alla rätt att få uttrycka sin personlighet, strukturera sina arbetsuppgifter och bidra till att skapa en trevlig arbetsmiljö. Jag var van vid en tydlig hierarki men upplevde trygghet och tillfredsställelse i att vara en aktiv del i ett självledande team där varje individs styrkor lyfts fram och där nya idéer får alltid plats.

Jobba fort utan stress

Tidsoptimering jobbar vi ständigt med. Vid bock- och lasermaskinen lär jag mig varje dag att optimera tiden och ofta hör jag någon säga: ”Jobba fort, men stressa inte!”

”Vadå?” tänker jag. Jag har inte helt begripit vad man menar med det. Kanske är det fortfarande lite för svenskt för mig? Att hantera stress är nog något jag måste jobba på, särskilt när man ska prestera och hålla leveranssäkerheten.

Fokus på trivsel

Garantell lägger mycket fokus på trivsel och att skapa förutsättningar för sunda och stressfria arbetsförhållanden. Den senaste teknologin, automation, all komfort när det handlar om arbetsskyddsutrustning, musikanläggningar i kontoren, sköna soffor, fåtöljer och mjuka mattor där man kan umgås framför en kopp kaffe eller en färsk frukt (självklart skofritt område enligt den svenska traditionen), löpande underhåll av lokaler och noggrann städning, bara för att nämna något. Detta får mig att trivas här. Noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer är nog något jag känner igen mig i.

Som ett biljardklot

Struktur gör att allt för det mesta flyter på, smidigt som ett klot som tyst och försiktigt rullar på det grönulliga biljardbordet mot hålet. Lätt som en plätt, alltså. Eller kanske inte riktigt? När jag började jobba på Garantell upplevde jag det som att allt gick mycket sakta. Jag fick ändra mig när jag kom in lite mer i det svenska systemet där strukturen har en inbyggd långsamhet, ett motgift mot stress. Nu inser jag att saker och ting förändras med ordning och reda och att minsta detalj är genomtänkt. Svenskar är mycket duktiga på att planera i god tid innan de agerar. Fastän jag var skeptisk i början, måste jag erkänna att jag trivs bra med denna struktur för att jag också är strukturerad. Därför uppskattar jag det svenska systemet.

Börjar komma i tid

Trots alla utmaningar gör Garantell sitt bästa för att få mig att älska mitt jobb. Jag känner för Garantell, helt enkelt, den första som öppnade portarna för mig. Varje dag försvenskar jag mig mer och mer. Jag tappar väl inte min identitet som varm arab, men vem vet, jag kanske till och med börjar komma i tid till ett avtalat möte eller en träff med vänner! I detta är jag nog nämligen fortfarande mycket irakisk. 

DELA

Garantell